ABD Merkez Bankası FED Batık Bir Bankadır

ABD Federal Reserve Bankası'nın ABD Devleti ile ilişkisi ABD tarihi boyunca bir çok derin çatışmanın odağında olmuştur. Bir kamu bankasından çok özel bir banka niteliğinde olan ve yasal olarak dolarları ABD Devleti'ne borç veren FED'in kontrolü üzerindeki
iç çatışmanın Kennedy suikastinin arkasındaki temel nedenlerden biri olduğu tezi o günden bu yana dile getirilmekte. 
ABD'nin dağınık devlet sistemi içindeki güç savaşları açısından FED'e yönelik yasal düzenlemeler sadece finans piyasaları açısından değil, politik zemin açısından da dikkatle takip edilmeli
-------------------------------------------------------------------------------------------------
CNBC'ye konuşan ; Grants Interest Rate Observer Bülteni'nin editörü Jim Grant; ABD Merkez Bankası'nın(Federal Reserve) bankaların maruz kaldığı tarzda standart birdenetime tabi tutulması durumunda bankanın iflas ilan edip, kepenklerini indirmesi gerekeceğini söyledi. 
Grant kendisi ile gerçekleştirilen canlı röportaj sırasında 45 milyar dolar sermaye ve 2.1 trilyon aktife sahip olan FED'in diğer kuruluşların maruz kaldığı denetimlerden geçemeyeceğini belirtti. 
Grant; 
"Eğer Federal müfettişler Fed'in kendi belgelerini  - etiketsiz dökümanlar -  inceleyebilir ve FED'in kredi sıkışmaları konusunda karşılaştığı sorunları aşma yeteneğini masaya yatırsa, bu kurumu kapatırdı" 
dedi.
Grant, şu anda kongre komisyonlarında ele alınan FED'in denetime(audit) tabi tutulmasına yönelik yasayı da desteklediğini belirtti.
FED'in krizle başetme yöntemlerini de eleştiren ve hedef faiz oranlarının sıfır çevresinde olmaması gerektiğini söyleyen Grant;
"Sıfır herhangi bir ekonomi için yanlış hedeftir. FED, ahlaki tehlike içeren muazzam bir deney yürütüyor. Piyasa ekonomisinde faiz oranları trafik ışıkları gibidir ve şu anda bütün ışıklar yeşil yanıyor. Bu rakamların piyasa açısından gerçekten doğru rakamlar mı, yoksa bir merkez bankasının dayatmasından mı ibaret olduğunu insan gerçekten merak ediyor."
Yakın gelecekte bir faiz arttırımı olmayacağını tahmin eden analizler bir yanda; fed fon future(gelecek kontratları)larında sene sonunda faiz arttırımı öngören gelişmeler diğer yanda, Grant, enflasyonun ufukta görünmesi ile birlikte FED'in faizleri yükseltmeye başlayacağı tahminindebulunuyor.
Share on Google Plus

About admin

0 yorum:

Yorum Gönder