Büyük Dünya Tarihi (oynatma listesi)



'Büyük Dünya Tarihi' NTV'de

Mezopotamya’nın ilk sakinlerinden, Mısır ve Babil’in harikalarına... Fransız Devrimi’nden Sanayi Devrimi’ne, dünyayı şekillendirenlerin hikayesi. 'Büyük Dünya Tarihi' 

İSTANBUL - Bu görkemli belgesel, 70 bin yıllık insanlık tarihine şahitlik ediyor. Zamanın içinden geçerek, dünyanın bir ucundan diğer ucuna insanlık tarihinin dönüm noktalarını gözler önüne seren BBC'nin büyük bütçeli mega - yapımı, tarihe yön veren uygarlıkları, savaşları, icatları, keşifleri dramatik canlandırmalarla film gibi anlatıyor.
İnsanları, onların beslendikleri medeniyetleri, kültürleri, tarih içinde yaşadıkları başarıları gelişim ve değişimleri anlatan BBC imzalı, 2012 yapımı Büyük Dünya Tarihi, tarihin arka bahçelerinde gizli aşk hikayelerinin, süikastlerin, tıp alanında gerçekleşen devrimlerin ve medeniyetleri yerle bir eden doğa olaylarının dünya tarihini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
İnsanlık tarihinin 70 bin yılına hayat veren belgesel dizisi, izleyiciyi büyük şahsiyetlerin yaşadığı, büyük olayların meydana geldiği yerlere, tarihin büyük destanlarına götüren bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Bu, halkları, uygarlıkları, kültürleri, başarıları ve hezimetleri anlatan bir insanlık öyküsü.
Bu, yüzyıllara yayılan ilerlemenin, gelişimin ve değişimin öyküsü.
Mezopotamya’nın ilk sakinlerinden, Babil ve Mısır’ın harikalarına, Fransız Devrimi’nden Sanayi Devrimi’ne dek tarihin içinde geçen serüven, bugünkü dünyayı şekillendirenleri ekrana getiriyor.
Tarihteki kritik anların canlı anlatımlarıyla karşımıza gelen her bölüm, bu olayların meydana geldiği yerlerde geçiyor ve hayatta kalma, fetih, din, iletişim, ticaret, sanayi, fikirler ve küreselleşme gibi ana temalar etrafında şekilleniyor.
Bölüm 1 – Hayatta Kalmak 
İngiliz gazeteci ve programcı Andrew Marr’ın sunduğu belgesel serisinin ilk bölümü, Afrika’daki ilk zamanlarımızdan başlayarak göçebe atalarımızın dünyaya yayılışını, yerleşik hayata geçerek ilk çiftçilere ve ilk şehir halkına dönüşmelerinin izini sürüyor. Avrupa’nın mağaralarında geçmişi 30 bin yıl öncesine dayanan olağanüstü el izlerinin gizem perdesini aralıyor ve bize insan dehasının bugün hâlâ yaşamımızın bir parçası olmaya devam eden parlak buluşlara olanak tanıdığını gösteriyor.

Marr ilk uygarlıkların doğa güçlerinin üstesinden gelebilmek için nasıl aşırılıklara başvurmak zorunda kaldıklarını keşfediyor ve eski Mısır’ın günlük yaşantısının günümüz pembe dizileriyle hayal edebileceğimizden de fazla benzerlik taşıdığını ortaya çıkarıyor.
Bölüm 2 - İmparatorluk Çağı 
Marr ikinci bölümde modern dünyanın temellerini atan ilk imparatorlukların öyküsünü anlatıyor. Asurlulardan Büyük İskender’e fatihler tüm Ortadoğu’ya dehşet saldı. Çin’den Akdeniz’e her yerde savaştılar. Ama bu kaos ve yıkım dönemi büyük ilerlemelere de yol açtı ve insanlığın gelişimini teşvik etti.

Bölüm 3 - Söz ve Kılıç 
İ.Ö. 300 ile İ.S. 700 yılları arasında dünyayı sarsan dini devrimlerle başlayan bölüm Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu’ndaki yükselişini, İslam’ın, İspanya’dan Orta Asya’ya doğru yayılmasını ve her iki dinin kendi imparatorluklarını yaratmasını anlatıyor.

Bölüm 4 - Aydınlanmaya Doğru 
Ortaçağ’ı inceleyen bölüm, Cengiz Han’ın fetihlerini, Marco Polo’nun maceralarını ve Afrikalı bir kralın olağanüstü öyküsünü keşfe çıkıyor. Avrupa’nın Karanlık Çağ’ın içinden nasıl çıktığını, Rönesans’la nasıl yeniden yükseldiğini gözler önüne seriyor.

Bölüm 5 - Yağma Dönemi 
Marr, beşinci bölümde Avrupa’nın korsanlıktan kapitalizme geçişini anlatıyor. Reform sonrasında Avrupa dini savaşlarla parçalanırken İspanyollar Yeni Dünya’yı sömürgeleştiriyor.

Bu arada İngiliz ve Hollandalılar limitet şirketleri ve borsayı icat ediyor.
Bölüm 6 – Devrim 
17. ve 18. Yüzyıllara gelindiğinde insanlar dünyanın dört bir yanında özgürlük ve eşitlik için kilisenin ve monarşinin gücüne karşı ayaklanıyor. Amerika’da insanlar İngiliz idaresinden kurtulup özgürlüklerine kavuşmak için savaşırken, Fransa’daki kanlı devrim, kralı ve aristokrasiyi yerinden ediyor. Derken Galileo evrendeki yerimize dair tüm algıyı değiştiriyor.

Bölüm 7 - Endüstri Çağı 
Andrew Marr, Britanya’nın Sanayi Devrimi’nin modern dünyayı nasıl yarattığını anlatıyor. Tarıma dayalı eski düzen yerini makinelerden, şehirlerden ve sanayicilerden oluşan yeni bir dünyaya bırakır. Ancak tüm dünyada, bu değişime direnenler olacaktır. Ve rekabet I. Dünya Savaşı’nın sanayi destekli yıkımına yol açar.

Bölüm 8 - Aşırılıklar Çağı 
Marr finalde, öyküyü 20. yüzyıla taşıyor ve teknolojik dehamızın insanlığı ileriye taşıdığını ancak bu durumun siyasal ahmaklığımızın sonuçlarıyla kısıtlandığını ileri sürüyor. Demokrasi, komünizm ve faşizmle yüzleşiyor ve iki Dünya Savaşı siyasal başarısızlıklarımızı hiç olmadığı kadar belirgin hale getiriyor. Ancak insanoğlunun başarıları da aynı ölçüde hayret verici, özellikle de bilim ve teknoloji alanlarında.
Share on Google Plus

About admin

0 yorum:

Yorum Gönder